Kак нашите баби и прабаби са приготвяли маслото

Kак нашите баби и прабаби са приготвяли маслото
25 февруари 2023

Маслото Гхи се произвежда в България още от древни времена, но не е било познато под това име.

Пречистеното масло, както го наричаше прабаба ми, заема специално място в историята на моето семейство, а знанието как се прави се е предавало от поколение на поколение.

Моята прабаба беше тази, която за първи път видях, как ползва традиционния метод за да приготви маслото.

Когато бях малка, на печката винаги имаше тенджера с пречистено масло. Това е един от най-сигурните начини да се съхрани качеството на маслото и то винаги да е готово за употреба.

 Никога няма да забравя вкуса на гхи върху прясно изпечен хляб. Беше специално изживяване, което винаги ще ценя и помня.

Моята прабаба предаде традицията на моята баба, а тя на моята майка и така магията достигна до мен.

Когато за първи път чух името Гхи, не знаех, че това е онова вкусно масло от тенджерата на моята прабаба. Аромат, който винаги ме връща в детството, на село, до печката, заобиколена от любовта на жените от моето семейство.

Сега с гордост мога да кажа, че продължавам тази традиция и правя пречистено масло, точно както прабаба ми и всички жени назад в моя род.

Това е една традиция, която ми дава сила, а чрез предаването й почитам рода и корените си.

Усещам силната подкрепа на жените зад мен и това ми дава така необходимата увереност да продължа.

Щастлива съм, че в този проект вървя с моята майка и заедно изграждаме един мост между поколенията.


Ето как се прави “Моето Гхи”:

Пречистено масло или извесно днес под името ГХИ, се прави чрез нагряване на маслото и отстраняване на водата и млечните твърди вещества, оставяйки само чистата маслена мазнина. Резултатът е богато и ароматно масло за готвене, което има висока точка на кипене, което го прави идеално за готвене и пържене.

Пречистеното масло има множество ползи за здравето, включително е добър източник на здравословни мазнини и антиоксиданти. Смята се също, че има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни за хора с определени здравословни проблеми. Освен това гхи не съдържа казеин и е с много ниски нива на лактоза,  което го прави подходяща алтернатива за хора с чувствителност към млечни продукти.


Щастлива съм че днес имам възможност да възобновя този здравословен продукт, който е бил част от българската култура и моето семейство.

Сега чрез МОЕТО ГХИ – пречистено масло, вие ще можете да опитата освен вкусно и полезно масло, до вас ще достигне и мъдростта предавана през поколенията.

Един поток на благословии, в който освен пречистено масло, ще можеш да вкусиш и Любовта.МОЕТО ГХИ - Вкус станал мост между поколения.