Маслото Гхи се произвежда в България още от древни времена, но не е било познато под това име.
Пречистеното масло, както го наричаше прабаба ми, заема специално място в историята на моето семейство, а знанието как се прави се е предавало от поколение на поколение.
Моята прабаба беше тази, която за първи път видях, как ползва традиционния метод за да приготви маслото.
Когато бях малка, на печката винаги имаше тенджера с пречистено масло. Това е един от най-сигурните начини да се съхрани качеството на маслото и то винаги да е готово за употреба.
Никога няма да забравя вкуса на гхи върху прясно изпечен хляб. Беше специално изживяване, което винаги ще ценя и помня.
Моята прабаба предаде традицията на моята баба, а тя на моята майка и така магията достигна до мен.
Когато за първи път чух името Гхи, не знаех, че това е онова вкусно масло от тенджерата на моята прабаба. Аромат, който винаги ме връща в детството, на село, до печката, заобиколена от любовта на жените от моето семейство.
Сега с гордост мога да кажа, че продължавам тази традиция и правя пречистено масло, точно както прабаба ми и всички жени назад в моя род.
Това е една традиция, която ми дава сила, а чрез предаването й почитам рода и корените си.
Усещам силната подкрепа на жените зад мен и това ми дава така необходимата увереност да продължа.
Щастлива съм, че в този проект вървя с моята майка и заедно изграждаме един мост между поколенията.
Ето как се прави “Моето Гхи”:
Пречистено масло или извесно днес под името ГХИ, се прави чрез нагряване на маслото и отстраняване на водата и млечните твърди вещества, оставяйки само чистата маслена мазнина. Резултатът е богато и ароматно масло за готвене, което има висока точка на кипене, което го прави идеално за готвене и пържене.
Пречистеното масло има множество ползи за здравето, включително е добър източник на здравословни мазнини и антиоксиданти. Смята се също, че има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни за хора с определени здравословни проблеми. Освен това гхи не съдържа казеин и е с много ниски нива на лактоза, което го прави подходяща алтернатива за хора с чувствителност към млечни продукти.
Щастлива съм че днес имам възможност да възобновя този здравословен продукт, който е бил част от българската култура и моето семейство.
Сега чрез МОЕТО ГХИ – пречистено масло, вие ще можете да опитата освен вкусно и полезно масло, до вас ще достигне и мъдростта предавана през поколенията.
Един поток на благословии, в който освен пречистено масло, ще можеш да вкусиш и Любовта.
МОЕТО ГХИ - Вкус станал мост между поколения.